מחפשים דודי שמש? ריכזנו עבורכם את בעלי המקצוע והחברות המומלצים ביותר לביצוע העבודה וההתקנה, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:
אי פעם תהיתם למה המים הרדודים שבבריכה חמים יותר מהמים העמוקים והגעתם למסקנה שאיזה ילד שתה קצת יותר מידי מיץ לפני שהוא נכנס? אז אתם יכולים להתחיל לשכשכך את הרגליים בניחותא כי הפעולה הפיסיקלית הפשוטה הזו היא חלק מהמנגנון שיוצר את המים החמים שבדוד השמש שלכם. אז איך בעצם דוד שמש עובד, כאן תוכלו למצוא את כל התשובות.
הפאנל הסולארי
הפאנל הסולארי המדובר הוא מרכיב חשוב מאין כמוהו בתהליך חימום המים בדוד השמש. הפאנל הסולארי מורכב מכמה מרכיבים – זגוגית, צינורות נחושת (עם פתח כניסה ויציאה) קולט ומבודד. לכל אחד מהמרכיבים הללו יש תפקיד בקליטת האור והמרתו בחום.
הזגוגית
תפקידה של הזגוגית מחולק לשניים. דבר ראשון הזגוגית פועלת כמבודד חום מאחר ואינה מוליכה טובה של חום, ברגע שקרני האור מומרים בתוכה לחום יש לו קושי לצאת החוצה והוא נשמר בתוך הפאנל הסולארי.
התפקיד השני הוא פיזור האור – כשהאור פוגע בזגוגית הוא נשבר ומתפרש לכל חלקי הקולט ובכך מחמם את כולו וכיוצא בזאת גם את צינורות הנחושת תחתיו.
צינורות הנחושת
דרך הצינורות המחוברים ממשני הצדדים אל דוד השמש, מצד אחד המים נכנסים ומהצד השני הם יוצאים. הצינורות הללו עשויים מנחושת מהסיבה הפשוטה שנחושת מוליכה חום באופן הטוב ביותר מכל חומר זול ונגיש אחר.
הצינורות בתוך הפאנל מתפתלים ככל האפשר על מנת שהמים יתחממו כמה שיותר כמותית וזמנית, ככל שיש יותר צינורות וככל שהם יותר מפותלים כך יותר מים יכולים להיות חמים ברצף זמן ארוך.
קולט
הקולט הוא בעצם משטח נחושת שחורה שמורכב על צינורות הנחושת ובעצם בא איתם במגע. צבעו שחור מכיוון שהצבע השחור הוא בעל קליטה חזקה של אור השמש ועל ידי כך גם מוכתר לממיר הטוב ביותר של אור לחום.
שהקולט בא במגע עם צינורות הנחושת הוא מחמם אותם אף יותר ממה שהיו מתחממים לולא היו רק הן.
מבודד
המבודד הוא החלק האחורי של הפאנל הסולארי ותפקידו הוא למנוע בריחה של חום מצידו האחורי של הפאנל ולשמר את החום בתוכו. תפקידו של המבודד בחימום דוד השמש חשוב לא פחות משאר המרכיבים של הפאנל שכן אם יש בו פרצה ככל הנראה שהחום יברח ממנה ודוד יפעל בצורה לקויה.
דוד השמש
אחרי שהבנו כיצד פועל הפאנל הסולארי, כדאי להבין גם מה מתרחש בתוך דוד השמש, ממה הוא עשוי ומה החשיבות של נפחו. דוד שמש סטנדרטי בישראל נע בין 30 ליטר (בן אדם בודד או שניים חסכוניים) ועד 200 ליטר (למשפחה מרובת ילדים). בתוך דוד השמש ישנם רכיבים אשר מסייעים להוליך את המים אל הפאנל הסולארי וישירות אל המקלחת שלכם.
אז איך דוד השמש עובד:
גוף חימום
בכל דוד שמש ישנו גם גוף חימום שנועד גם לחמם את המים במידת הצורך ואף לשמור על הטמפרטורה בתוך מיכל המים חמה. גוף חימום זה העשוי מצינור נחושת או נירוסטה (בדומה לקומקום חשמלי) בקוטר של 8 סנטימטרים ובתוכו חוט להט שבעת הדלקת הדוד החשמלי מתחמם ומחמם את המים.
מיכל המים
מיכל המים שצורתו בדרך כלל גלילית מכיל את המים החמים והקרים שמגיעים אל המקלחת שלכם. הוא עשוי מפלדה עמידה בפני לחץ מים חזק ובתוכו מיכל פח שביניהם ישנו חומר מבודד בשם פוליאוריתן שנועד גם לשמר את הטמפרטורה וגם לשמור על מניעת דליפה בעת פיצוץ. בתוך מכל המים ישנה מערכת צינורות לשינוע המים שעובדת כך:
- צינור ראשון אחראי על הזנת המים הקרים מהצנרת הראשית אל תוך המיכל. פתחו ממוקם בתחתית המיכל שם מצטברים גם המים הקרים.
- צינור שני אחראי על העברת המים הקרים הנמצאים למטה ,בעזרת הכוח הפיסקלי הידוע (מים חמים תמיד עולים למעלה, ע"ע דוגמת הבריכה), אל תוך צינורות הנחושת שבפאנל הסולארי.
- צינור שלישי אחראי על הובלת המים החמים שיוצאים מהפאנל הסולארי אל תוך החלק העליון של מיכל המים.
- הצינור הרביעי אחראי על העברת המים החמים ישירות אל תוך הטוש שבמקלחת המפנקת שלכם.
לסיכום
דודי שמש הם פיתוח מוצלח ביותר במדינת ישראל שכן, מי כמונו יודע לנצל את הקיץ לצרכינו ההיגיניים והחיוניים. מקווים שהשכלתם מעט על האופן שבו דודי שמש עובדים ושמעכשיו לא תפחדו להכנס לבריכה חמה.