התקנים לדוד

מחפשים טכנאי דוד? ריכזנו עבורכם את בעלי המקצוע והחברות המומלצים ביותר לביצוע העבודה וההתקנה, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:

אין דוד בלי התקנים, דוד בלי התקנים זה כמו קומקום בלי חיבור לחשמל, סתם עוד כד מים עם חיבור לברז הראשי שמעביר את המים בסרקולציה.

שלא תבינו לא נכון, יש כבוד רב למיכל אגירת המים של הדוד, בלעדיו גם כן אין דוד אבל השלם גדול מסך כל החלקים שלו.

בשביל לתת לכם קצת מושג על סדר גודלה של נפלאות טכנולוגיית הדודים נביא לכם פה את כל ההסברים על כל אחד ואחד מהחלקים האחראיים על המים החמים שמגיעים אליכם למקלחת ואפילו לא ידעתם במה זה כרוך.

 

מיכל אגירת המים 

מיכל אגירת המים בדוד מגיע בכמה נפחים החל מ30 ליטרים ועד ל300 ליטרים (תלוי כמובן בסוג הדוד – גז, שמש או חשמל) כל מיכל מתאים למספר נפשות מסויים. אם יוצאים מנקודת הנחה שבן אדם ממוצע משתמש בכ45 ליטרים מים חמים במקלחת ניתן לעשות את החישוב שדוד בנפח של 30 עד 40 ליטרים יספיק לבן אדם אחד וכך בסדר עולה.

מיכל אגירת המים הוא גם הבית של כל ההתקנים נועדו לחימום, ויסות טמפרטורה והאצת חום המים (למעט אולי קולט השמש שעבורו יש מקום מיוחד בלב ליבו של הגג).

מיכל אגירת  המים עשוי מגליל פלדה מצופה אמייל ועליו חומר מבודד עשוי מפוליאוריתן, ולבסוף גליל פח מגלוון. כל מיכל כזה חייב בתו תקן ממכון התקנים הישראלי.

 

גוף חימום לדוד 

אנו נכנסים אל תוך בטן מיכל אגירת המים כדי לגלות את נפלאותיו של גוף החימום. גוף החימום הינו המרכיב העיקרי, המנוע שמאחורי פועלו של הדוד החשמלי כשאר הפעולה היחידה שהוא עושה היא פשוטה ביותר – מתחמם.

גוף החימום הוא בעצם לולאת סגסוגת מתכתית עשויה מנירוסטה או מנחושת ובתוכה טמון סליל להט שבעת נתינת האות החשמלי מהמפסק הראשי שבביתכם מתחמם עד לקבלת הטמפרטורה הרצויה.

 

קולט שמש לדוד

קולט שמש לדוד הוא בעצם גוף חימום מכאני שאינו משתמש באנרגיה חשמלית אלא באנרגיה סולארית חינמית, הוא בעצם טכנולוגיה מהפכנית שברובה נחקרה, פותחה ויוצרה על ידי מדען ישראלי בשם דוקטור צבי תבור וכיום משומשת בכל בית בישראל ואף בהרבה מאוד בתים ברחבי העולם. אז איך עובד קולט שמש לדוד?

 לקולט שמש יש חמישה חלקים:

 

1. זגוגית

הזגוגית עשויה או מזכוכית או מפלסטיק שקוף. משתמשים בשני החומרים הללו מאחר ואינם מוליכי חום טובים אך מעבירים דרכם קרני אור בצורה הטובה ביותר כך שיקלטו בתוך קולט השמש ויומרו לחום.


2. "המשטח הסלקטיבי"

המשטח הסלקטיבי הוא בעצם משטח עשוי פח בצבע שחור מוחלט או כחול כהה (בלו טאץ').

הסיבה שזהו צבעו היא בגלל שהצבע השחור מסוגל לקלוט אליו את הקרינה האלקטרומגנטית (האור) ולהמירה לחום. שמו "המשטח הסלקטיבי" הוא פיתוח של ד"ר צבי תבור משנות השישים של המאה הקודמת.


3. צנרת מפותלת

במרכז קולט השמש, מורכבת מערכת של צינורות מפותלים שמטרתם להעביר כמה שיותר מים קרים בבת אחת, לחמם אותם בחום הגבוה שנוצר מכליאת האור והמרתו לחום על ידי המשטח הסלקטיבי השחור, ולהחזירם אל מיכל אגירת המים.

הצינורות עשויים מברזל או מנחושת, שני חומרים בעלי יכולת הולכת חום גבוהה.


4. חומר מבודד

החומר המבודד, עשוי פוליאוריתן, נועד בשביל לשמר את החום שנוצר מלפנים ולהרחיק את הקור מבחוץ בעתות החורף. הוא ממוקם בחלקו האחורי של הקולט.


5. מסגרת

המסגרת נועדה כדי להחזיק את הקונסטרוקציה הזאת ביחד ולשמור עליה גם כן מנזקי מזג האוויר.

 

תרמוסטט

התרמוסטט הוא חברו הטוב ביותר של גוף החימום, הוא אחראי לעצור את פעולת החימום לפני שהמים מגיעים לטמפרטורה שאינה מתאימה למגע אדם. התרמוסטט מורכב משני חלקים – רכיב חשמלי ומד חום. מד החום ממוקם התוך מיכל אגירת המים וכשהטמפרטורה מגיעה לנקודה המספקת הוא מעביר דרך הרכיב החשמלי, המחובר אל גוף החימום בחוטי חשמל חיצוניים, להפסיק לפעול.

 

שעון לדוד שמש 

שעון לדוד שמש הוא כלי שמיש ביותר בזמנים שבהם בשמש לא בשיאה. זמנים נוספים שבהם שעון לדוד השמש יכול לסייע הם בעיקר בזמני החושך או אחרי שכל האנשים בבית כבר התקלחו. ישנם כמה סוגים של שעון לדוד שמש:


1. טיימר

הטיימר מורכב בעצם ממפסק ראשי ושעון עצר מסתובב, בדרך ככל עם אופציה של עד 240 דקות כדי שכל המים בדוד יתחממו (בדודים בנפחים קטנים לא צריך לשים את הטיימר על יותר מ60 דקות, תלוי כמובן בנפח הדוד).


2. שעון שבת

שעון השבת הוא מעט יותר מורכב משעון העצר, ישנה אפשרות לתזמון המקלחת בשעה מדוייקת ולזמן מדוייק יותר מאשר בשעון העצר. הוא מורכב ממפסק ראשי, שעון, כפתורי תזמון אדומים ומפסק משני שניתן לכוון על "פעיל", "טיימר" ו"כבוי".

ניתן להשאיר את המפסק הראשי דולק בכל עת אך צריך לשים לב שהמפסק המשני לא מכוון על "פעיל" כי משמעות הדבר שגוף החימום פועל ללא הפסקה.


3. מפסק חכם

פה אנחנו נכנסים לעולם הדיגיטלי החדש שבו לכל דבר יש אפליקציות ופיצ'רים שאיתם אתה יכול לזהות את כמות החשמל הנצרכת בעת חימום המים, כמות המים המבוזבזת לפי משתמש ועוד כל מיני אפשרויות חיסכון כאלו ואחרות, מיותר לציין שיש גם טיימר ושליטה מרחוק, הרי הכל נעשה דרך הטלפון האלחוטי שלכם.

 

מאיץ חום לדוד

מאיץ חום לדוד הוא רכיב קטן אבל קטלני. זהו בעצם שרוול פלסטיק פשוט המורכב על גוף החימום ויכול להכיל בתוכו כמות מים המספיקה למקלחת אחת.

המים שבמיכל האגירה נכלאים בתוך מאיץ החום מתוקף לחץ המים שבמיכל וכאשר גוף החימום מתחיל לפעול הוא בעצם מחמם את המים שבתוך המאיץ באופן אקסלוסיבי.

מאיץ חום יעיל בדרך כלל בדודי שמש ולאו דווקא בדודי חשמל מאחר והוא גורם גם להאצת הצטברות האבנית על גוף החימום, דבר שבעתיד ובחוסר זהירות יכול להביא לתקלות חמורות.

 

פלאנג' לדוד

הפלאג' (או אוגן בעברית) הוא בעצם המקום בו מתחברים כל הרכיבים החשמליים של הדוד לכדי יחידה אחת.

הפלאנג', הוא תושבת מברזל שבעזרת שסתומים וגומיות מונעת נזילה של מים החוצה והיא הדבר היחיד שחשוף בדוד שלכם.

בדרך כלל כאשר רוצים להחליף את אחד מהמרכיבים בדוד מחליפים על הדרך כבר את כל הפלאנג' כי עלותו הכוללת נמוכה מעלות כל הרכיבים בנפרד, על הדרך, אפשר לעשות כבר ניקוי אבנית יסודי.

 

לסיכום

עכשיו אחרי שאתם יודעים את כל המרכיביך האפשריים שיש בדוד שמש ובדוד חשמלי אתם מוזמנים לדבר עם טכנאי דודים מורשה. אתם מצויידים בידע רב על פעולת הדוד וכל מרכיביו ועכשיו כל מה שחסר זה לדעת את מחירי ההתקנה, עלויות הרכיבים וכמובן כמה דחוף הטכנאי יכול להגיע.

זכרו, דוד הוא מוצר שללא תחזוקה שוטפת עלול להגיע לכדי מצב בלתי ניתן להפיכה. תוחלת החיים של דוד תקין ובריא נעה בין 8 ל15 שנים וכל שנה מתחת לזה ככל הנראה שלא התהלתם נכון עם הפעלתו ביום יום. אבל אל דאגה, הכל ניתן לתיקון או להחלפה במחירים שפויים אצל טכנאי הדודים שלנו.