האויב מספר אחת של דוד השמש הוא האבנית, בטח ובטח במדינת ישראל. אבנית היא אם כל הגורמים לבעיות תחזוקה בדוד שמש ולא רק במיכל המים הממוקם לו אי שם על הגג ברוב המקרים אלא גם, באופן הישיר ביותר, על קולטי השמש.
כיצד נוצרת אבנית
רוב המים בישראל מוגדרים כמים קשים מאחר והם מגיעים מבארות תת קרקעיות ומאגרים שבהם כמות הגיר והסידן גבוהים מאשר מקור מים זורם, או אפילו מהכנרת. אבנית נוצרת כאשר הגיר והסידן שמעוגנים התוך ההרכב הכימי של המים עוברים תהליך חימום, מומסים וכשהם מתקררים הם הופכים לשכבה מוצקה שנצמדת על פני גוף החימום וככל שאיזור גוף החימום מוזנח כך האבנית תתפשט יותר ויותר עד שתכסה אותו כליל.
באיזה אופן האבנית משפיעה על הדוד
אז כפי שהסברנו קודם, האבנית נדבקת אל גוף החימום וסביבתו מאחר שבחום היא נפרדת בתהליך כימי מהמים המוליכים אותה מהבארות התת קרקעיות אל המטבח והמקלחת והקומקום ושאר הכיורים בביתכם. כל עוד לא ממיסים את האבנית ונפתרים ממנה היא עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים שיכולים לעלות לכם הרבה כסף. הזנחה שוטפת של טיפול באבנית שהצטברה בדוד שלכם יכולה להביא לשחיקה של מיכל המים ואף להתפוצצותו.
כשמדובר בדוד שמש, לרוב לא יעשה שימוש תדיר מספיק בשביל ליצור שכבת אבנית מוגזמת שיכולה להרוס את גוף החימום (אך זה עדיין אפשרי אז אל תנסו אותו) אבל מקור החימום הסדיר של המים, בו תשתמשו באופן פאסיבי לחלוטין מפאת הטכנולוגיה הסולארית החדשנית הפיתוח ישראל, הוא זה שיצבור את האבנית.
גם קולט השמש יכול להיסתם מאבנית ואף סביר שיהיה הראשון להיסתם. קולט השמש הוא המתווך את המים הקרים בצינורותיו, מחמם אותם ואז מחזיר אותם אל תוך מיכל המים כשהם חמים ומוכנים לשימוש. אך כפי שהסברנו קודם, כל מקור מים שעושה את פעולת חימום המים יושפע מאבנית.
אז אם במקרה פתחתם את ברז המים שלכם בכיור, המים הקרים זרמו להם בחופשיות אך המים החמים מצומצמים והזרם שלהם דקיק, דעו שככל הנראה שקולט השמש שלכם סתום.
פתרונות לפתיחת הזרם בקולט שמש סתום
הדרך הטובה ביותר לפתוח סתימת אבנית בקולטי השמש שלכם היא לקרוא לטכנאי מוסמך שיעשה זאת בצורה הבטוחה והמקצועית ביותר, זוהי פעולה פשוטה אך היא דורשת עבודה רבה שככל הנראה לא תרצו לבזבז עליה את הכוח ואת הזמן שלכם. אך אם בכל זאת החלטתם לעשות זאת בעצמכם ישנה דרך אחת לעשות זאת:
רכשו 2 ליטרים של חומץ מרוכז ודללו אותו עם מים. לאחר שסגרתם את הפתח המעביר מים אל הקולט, יהיה עליכם לרוקן אותו ממים על ידי פתיחת החור הניקוז הממוקם בחלקו התחתון ולאחר מכן סגרו אותו שוב. לבסוף העבירו את החומץ המרוכז והזרימו פנימה מים (דאגו שהמים לא יעברו אל מיכל המים שלכם מכיוון כדי שתוכלו לרוקן אותם בשנית), חזרו על הפעולה הזאת כמה פעמים ונסו שוב.
חלודה וחול
בנוסף לאבנית יש עוד שני אויבים לקולט השמש – חלודה וחול. חלק מהמשקעים המגיעים אל צינורות המים שלכם נושאים איתם חול שעלול באותה המידה כמו האבנית לסתום את קולט השמש שלכם, ממנו תוכלו להיפתר על ידי כך שפשוט תעבירו מים בלחץ אל תוך קולט השמש שלכם. חלודה היא בעיה מעט קשה יותר מחר ובעת גילוי חלודה ישנו סיכוי סביר שתצטרכו להחליף את החלק החלוד
בלאי סביר
אם דוד השמש שלכם עובר תחזוקה סדירה ומקבל את כל הטיפול הראוי לו קרוב לודאי שבבלאי סביר יהיה צורך להחליפו רק לאחר 10 שנים. אך אם ישנה הזנחה בניקוי קולטי השמש, החלפת גוף חימום, פלאנג' או מיכל מים קרוב לודאי שתוחלת החיים של הדוד שלכם תרד בהרבה ואיתה גם כמות נכבדת של הכסף שלכם.
כדאי להשקיע בתחזוקה שנתית או חצי שנתית שתעלה לכם בין 500-700 שקלים לכל טיפול מאשר לשלם בין 1200 ל2400 שקלים על החלפת רכיב כזה או אחר. לאחר שהבנתם את מה הם הגורמים לסתימת קולט השמש שלכם, יכול להיות שנראה אתכם על הגג בתדירות גבוהה יותר.